Kaple sv. Jana Nepomuckého [ Kaple ]

Dřevěná církevní stavba nedaleko Velkých Losin. Kaple zasvěcená Janu Nepomuckému byla však postavena až na konci 18. Století, v roce 1783, na popud klepáčovského rychtáře Antonína Langera.Tehdejší vlastník vízmberského panství, velehradský klášter, daroval na stavbu dřevo a podruzi při stavbě robotovali.

Přestože kaple v Klepáčově je téměř o 200 let mladší než kostelíky v Maršíkově a Žárové, spojuje ji s nimi nejen použitý materiál, ale i využití lidové stavební technologiea architektonická podoba. Budova je sroubena ve svahu na zdi,která je místy až metr vysoká a je kryta šindelovou stříškou.Střecha kaple je vysoká, pokrytá šindelem a dominuje jí oplechovaná vížka s lucernou a cibulí. Kaple má polygonální uzávěr a její zdi kromě zdí polygonu a stropu, který je podbit prkny a lištami, jsou uvnitř odmítnuté.Je osvětlena šesti okny.Zděná příčka odděluje od prostoru kaple předsíň se schodištěm na kůr a sakristii.

Nosné trámy velkého kůru jsou vroubeny do bočních stěn budovy a jeho plocha nad síní i nad částí prostoru samotné kaple zabírá téměř polovinu půdorysného rozměru stavby.

Kaple byla samozřejmě od počátku římskokatolická.

Pro svou památkovou hodnotu je stavba chráněna zákonem jako památka II.kategorie.

Kaple je vyklizena a uzavřena.

UMÍSTĚNÍ

Typ záznamu: Kaple
AKTUALIZACE: Lucie Krejčí (Regionální a městské informační centrum v Šumperku) org. 49, 08.04.2004 v 13:57 hodin