Kostel sv. Jana Křtitele [ Kostel nebo katedrála ]

Kostel sv. Jana Křtitele
Pozdně renesanční farní chrám sv. Jana Křtitele nechal postavit na místě dřevěného kostela v letech 1599-1603 pro luteránské bohoslužby majitel losinského panství Jan starší z Žerotína. Stavbu, která je největší vesnickou kostelní architekturou na Moravě, navrhl patrně stavitel Antonio Thoma, pro něhož je typické sálové pojetí interiéru, jemuž dominuje nádherná lunetová valená klenba, pokrytá štukovými geometrickými obrazci.
V pobělohorském období byl kostel upraven ke katolickým bohoslužbám a původní skromné vybavení bylo postupně nahrazováno mimořádně cenným barokním, rokokovým a klasicistním mobiliářem a nástěnnými malbami, které však byly později zalíčeny nebo zničeny.
K nejcennějším památkám patří křížová cesta, kterou v roce 1782 namaloval malíř F.A.Sebastini. Ze starého dřevěného kostela se dochoval pískovcový náhrobník stavebníka kostela a losinského zámku Jana ze Žerotína, který byl vytvořen po roce 1572 a je na něm zachycena také Janova manželka Mariána Žampachová z Potštejna a jejich dva synové (viz. 2. foto). V roce 1725 nechal na severní straně kostela Jan Ludvík ze Žerotína postavit pohřební kapli sv. Kříže s novou rodinnou hrobkou, do které se pohřbívalo až do roku 1931.
Kostel je přístupný v době bohoslužeb a koncertů.
Kostel je přístupný na požádání správce
pana Balcárka.Tel.kontakt 583 248 367
Kostel sv. Jana Křtitele
Náhrobek Žerotínů

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

AKTUALIZACE: Uživatel 491 (Archivní záznam) org. 49, 24.01.2005 v 11:27 hodin