Trasa Nový Malín - Krásné - Nový Malín [ Turistická trasa ]

Nový Malín-Malinská rokle-Kamenný vrch-Krásné-Hraběšický potok-Anenský dvůr-Nový Malín
Typ: pěší
Náročnost: středně náročná
Čas.náročnost: polodenní
Restaurace: restaurace v Novém Malíně, v letních měsících bufety u přehrady
Délka 15,5 km
Délka čas 5,25 hodin
Převýšení +652 m
Snížení -652 m
Nejnižší bod 300 m
Nejvyšší bod 952 m

Příjezdové místo: Nový Malín - vlak, trať č. 290, autobus Šumperk - Nový Malín, zastávka nový Malín, kostel.
Výchozí bod: železniční zastávka Nový Malín.
Časový rozvrh: Nový Malín - Malínská rokle 2 km (3/4 hod.) - Pod Smrčníkem 4,5 km (1 a 1/2 hod.) - Kamenný vrch 0,5 km (1/4 hod.) - Pod Smrčníkem 0,5 km (1/4 hod.) - Krásné, lom 3,5 km (1 a 1/4 hod) - Anenský dvůr, přehrada 2 km (1/2 hod.) - Nový Malín, vlak 2,5 km (3/4 hod.).
Celá trasa 15,5 km, 5 a 1/4.

Náročnost: středně náročná trasa s prudkým stoupáním Malínskou roklí až na vrchol Kamenného vrchu.
Nejvyšší bod: Kamenný vrch 952 m.

Pozoruhodnosti: Nový Malín - barokní kostel z r. 1705, památník obětem vyhlazení Českého Malína fašisty 13. 7. 1943; Malínská rokle, Kamenný vrch - výhledy na Šumpersko, Sobotínsko a hřeben Hrubého Jeseníku; přehrada na Hraběšickém potoku.

Popis trasy:
Z železniční stanice v Novém Malíně vyjdeme zeleně značenou cestou doleva k železničnímu přejezdu, kde odbočíme vlevo, a po silnici stoupáme zástavbou na konec obce. Odtud stoupáme lesní cestou k Malínské rokli, která tvoří romantický kaňon. Prudkým výstupem se dostáváme k místu U hráze, kde přehrazení potoka zadržuje jarní vody a stálým stoupáním se dostaneme na vlastní vrchol Kamenného vrchu. Po významové značce se dostaneme na vlastní vrchol Kamenného vrchu (952 m). Vrchol tvoří fylitová skála se sekrečními čočkami křemene s detailním provrásněním. Ze skály je výhled na hřeben Hrubého Jeseníku, Šumpersko a Sobotínsko. Stejnou cestou se vrátíme na rozcestí Pod Smrčníkem. V další cestě pokračujeme červeně značenou cestou. Klesáním se dostaneme do osady Krásné. Stále klesáme a kolem lomu, kde přejdeme na pravý okraj potoka se dostaneme na křižovatku značených cest Hraběšický potok. Odtud v souběhu s místním značením dojdeme až k rekreační vodní nádrži na jeho toku. Zajímavostí je zde skokanský můstek lyžařských akrobatů s doskokem na vodní plochu. V letních měsících je možné občerstvení v kiosku. Možnost koupání a vodních sportů. Od vodní nádrže se vrátíme na křižovatku značených cest Hraběšický potok, odbočíme vpravo a po místním značení stoupáme po silnici, která nás dovede až do Nového Malína. Nový Malín je připomínán již v roce 1351. Od r. 1569 patřilo městečko Frankštát, jak se dříve Nový Malín nazýval, městu Šumperk. Po 2. Světové válce byla obec osídlena převážně emigranty z Českého Malína na Volyni, proto došlo k jeho přejmenování na Nový Malín.

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.sumperk.info.cz
Typ záznamu: Turistická trasa
AKTUALIZACE: Uživatel 1176 (Archivní záznam) org. 49, 08.02.2008 v 10:20 hodin