Socha Sv. Vendelína [ Socha, sousoší nebo plastika ]

socha
Socha je součástí souboru 14 barokních soch umístěných na ohradní zdi místního kostela.

Byl skotským královským synem a narodil se kolem roku 550. Ve 20 letech vykonal pouť do Říma, kde se setkal s papežem. Na zpáteční cestě však zůstal v Sársku (Německo), kde se usadil jako poustevník. Aby se uživil, přijal službu pastýře. Se svým stádem rád chodil k hoře, od statku velmi vzdálené, aby se tam v klidu modlil.Jednou ho pán potkal takto daleko od domova a zlobil se , že do večera nepřižene stádo. Když přišel pán domů, byl už Vendelín i se stádem zde. Pán poznal ,, že tento pasák je zvláštní člověk a prosil ho za odpuštění. Sám mu pak vystavěl poustevnu.
Později se Vendelín stal opatem nedalekého kláštera, kde zemřel v roce 617. Mniši pochovali svého opata do hrobu. Příštího rána však tělo leželo vedle hrobu.Tu mniši zapřáhli do káry dva voli a nechali je vést tělo kam chtějí. A tak jako šli tuto cestu mnohokrát, táhli voli vůz na horu, kde se poustevník dříve rád modlil. Tam byl tedy opat pochován a z pohřebiště se brzy stalo slavné poutní místo. Postupně vzniklo z poutního místa město St. Wendel nad Sárou.
Je patronem sedláků, pastýřů a dobytka.
Svátek se slaví 20.října.
Socha původní z doby po roku 1752.
Na přední straně soklu mušlová kartuše se znakem Jana Nepomuka Podstatského z Prusinovic (1707 - asi 1758), čtvrcený štít, v 1. a 4. poli jelení parohy, ve 2. a 3. poli lev. Jedná se již o polepšený znak - roku 1744 byl povýšen do hraběcího stavu. Na zadní straně je stylizovaná mušle.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.ihustopece.cz
AKTUALIZACE: Petr Svoboda (Infomorava.cz) org. 56, 09.09.2007 v 11:33 hodin