Dolní Benešov [ Město nebo obec ]

Dolní Benešov
Dolní Benešov
Dolní Benešov je městečko na Hlučínsku, které je obklopeno malebnými rybníky, z nichž největší je rybník Nezmar. Rybníky a rybaření předurčily v historii městu i znak.

Hlučínsko není jen pojmenováním zeměpisným, ale zároveň fenoménem moderních českých dějin, který v sobě zahrnuje specifický životní styl a hodnoty formované stálým kontaktem s německou kulturou. Charakteristickými prvky, kterými se projevuje život v Dolním Benešově nejen v duchovní, ale i v materiální sféře, jsou smysl pro pořádek, upravenost, čistota, pracovitost a úcta k tradici a v neposlední řadě také silný vliv katolické církve.

Dolní Benešov v historii několikrát ztratil statut města, avšak naposledy mu byl navrácen Parlamentem ČR 1.2.1996.

Ke kulturním památkám ve městě patří především kostel sv. Martina s kaplí z roku 1669 a věží postavenou v r. 1861, kaple sv. Kříže ze 70 let 19.století a zámek ze 16.století, přestavěný v 19. a 20.století. Součástí zámeckých budov je obřadní síň a zámecká kaple, která slouží jako muzeum. Vedle cechovních insignií jsou zde vystaveny originály barokních soch Immaculaty a Jana Nepomuckého. Okolí zámku tvoří anglický park z přelomu 19. a 20. století, z části obklopený hradbami.
Dolní Benešov je významným střediskem v kulturní a sportovní sféře. Vlastní pěkný kulturní dům, kde se pod vedením ředitele Mgr.Jiřího Siostrzonka pořádají významné kulturní a společenské akce i nadregionálního charakteru. Město hlavně reprezentuje Městský orchestr mladých, který se během své mnohaleté činnosti rozrostl v 60-členné hudební těleso s kompletním obsazením dechových nástrojů a účinkoval nejen na mnoha místech u nás, ale i v zahraničí. Již druhou desítku let je uměleckým vedoucím orchestru p.Richard Novák. Nezbytným estetickým doplňkem orchestru jsou havířovské mažoretky.
Úspěchy se může pochlubit i fotbalový klub, kde jeho "A"mužstvo hraje Moravskoslezskou fotbalovou ligu. Velké úsilí je věnováno ve sportovní činnosti dětem a mládeži.
Pracovní příležitost využívají občané i z blízkého okolí především v MSA, a.s. Dolní Benešov zabývající se výrobou armatur a čerpadel, Štěrkovnách, spol. s r.o., která je výrobcem a dodavatelem vysoce kvalitních betonových směsí, štěrkopísků, písků,
lomového kamene a zámkové dlažby a u drobných podnikatelů.
Naše město může turistům nabídnout ubytování v ubytovně na Osadě míru a v Penzionu Herta, kde je i možnost stravování v restauraci.
K tomu ještě využití poklidných procházek okolní přírodou kolem rybníka a podél hrází, sportovního rybolovu a také možnost vyhlídkových letů na letišti v části Zábřeh.

Těšíme se na Vás.

GPS souřadnice
SŠ: 49° 55´ 15,35´´
VD: 18° 6´ 18,75´´

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
DALŠÍ INFORMACE: http://www.dolnibenesov.cz
Typ záznamu: Město nebo obec
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 56, 28.09.2021 v 11:58 hodin