Cyklotrasa Hanušovice - Králíky - Suchý vrch - Štíty [ Cyklotrasa ]

Název: Štíty - Suchý vrch - Králíky - Červený Potok - Hanušovice
Náročnost: středně náročná
Délka: 49 km

Náročnost: středně obtížná trasa vhodná pro trekkingová kola Občerstvení: Štíty, Suchý vrch, Červená Voda, Králíky, Hanušovice
Město Štíty s městskou památkovou zónou, koupalištěm a autokempem leží na okraji přírodního parku Březná. Vydáme se na sever přes Heroltice a Mlýnický Dvůr, kde v 15. století pracovala sklářská hut'. Původně renesanční kostel P. Marie byl roku 1773 upraven do současné barokní podoby. Odbočíme na žlutou turistickou značku a podél potoka vystoupáme k rozcestí Na Vyhlídce. Z vyhlídky vystoupáme po červené terénní cyklotrase (KČT 4071) přes Čenkovice na Červenovodské sedlo.
Úzkou silničkou vystoupáme na nejvyšší vrchol jižní části Orlických hor Suchý vrch (995<2009>m), jenž svou rozhlednou tvoří dominantu krajiny a je známým výletním místem. Na vrcholu je turistický hotel.
Vrátíme se zpět na Červenovodské sedlo a vychutnáme si sjezd serpentinami cyklotrasou Orlické hory (silniční cyklotrasa č. 4069) do Červené Vody. Na křižovatce za železničním přejezdem odbočíme vlevo a v Dolní Orlici odbočíme doprava na Horní Hedeč, odkud pokračujeme směrem ke krásnému městu ležícímu v kotlině sevřené masivem Králického Sněžníku, Hrubého lesa a Suchého vrchu, jímž jsou Králíky. Upoutají nás především krásným náměstím, které bylo vyhlášeno městskou památkovou zónou. Zajímavou památkou je klášter na Mariánském kopci a kapličková alej, která spojuje město s klášterem.
Pokračujeme stále Orlickou cyklotrasou, která v Králíkách navazuje na Českomoravskou stezku (cyklotrasa č. 52). V Červeném Potoku se nachází muzeum opevnění v jedné z pevnůstek z let 1935-38. Zprava se k nám připojí řeka Morava, pramenící pod vrcholem Králického Sněžníku a bude nás doprovázet po zbytek cesty. Pojedeme pohodlnou silnicí krásným hluboce zaříznutým údolím, v němž se střídají lesní úseky s malými vesničkami. Těsně před Hanušovicemi u kamenolomu Morava přijímá vody řeky Krupé, odvádějící vody Staroměstska. V Hanušovicích ústí Branná přicházející ze sousedního údolí.
Hanušovice, kdysi významná lnářská obec jsou známé především pivovarem Holba, který byl postaven roku 1874 a pivo se v něm vaří dodnes. Roku 1975 byly Hanušovice povýšeny na město, ale později své postavení ztratily.

PRŮBĚH CYKLOTRASY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.cyklotrasy.cz
Typ záznamu: Cyklotrasa
AKTUALIZACE: Uživatel 1176 (Archivní záznam) org. 2, 07.02.2008 v 15:01 hodin