TJ Petřvald na Moravě [ Sportovní oddíl nebo klub ]

TJ Petřvald na Moravě
Mistrovství světa 2003 Francie - bratři Bartůňkové, krasojízda dvojic mužů

Sokol byl založen v Petřvaldě roku 1912 a měl celkem 43 členů. O ženách není v zápise zmínky. Až do roku 1920 se cvičilo v hostinci č. 60. Roku 1921 byl zakoupen starý pivovar a jeho přestavbou získaly 4. září 1921 cvičenci novou sokolovnu, která sloužila nejen jim, ale i divadelníkům, a od roku 1928 zde bylo zřízeno i kino. V sedmdesátých letech byla budova přestavěna do současné podoby. V současné době tělovýchovná jednota obhospodařuje sokolovnu, fotbalový a hokejový stadion, několik tenisových a volejbalových kurtů a pohostinství.
Tělovýchovná jednota registruje 5 oddílů, ve kterých mezi nejpracovitější patří volejbal, nejúspěšnější krasojízda a fotbal. Závodníci oddílu krasojízdy dosahují vynikajících výsledků na domácích i světových soutěžích, a to ve všech kategoriích. Zasloužilý Mistr Sportu Pavel Ševčík obsadil roku 1979 na mistrovství světa ve francouzském Schilltigheimu 4. místo v kategorii mužů jednotlivců. Jeho zdatnými následovníky byli bratři Petr a Kamil Bartůňkovi, kteří byli reprezentanty České republiky v kategorii mužů, jednotlivců i dvojic. Oba se věnují tomuto sportu téměř 25 let, aktivně však závodí už jen Kamil, Petr se věnuje rozhodování a částečně trenérství.
Již v roce 1999 poprvé reprezentovali ČR na mistrovství světa v kategorii dvojic mužů v portugalské Madeiře, kde jako nováčci startovního pole obsadili vynikající 6.místo, což podpořilo jejich, do té doby, již docela bohatou sportovní kariéru. Jejich prvním společným významným úspěchem bylo 3. místo a bronzová medaile na mistrovství světa v krasojízdě dvojic mužů v roce 2001 v japonské Kasedě, přičemž tento úspěch poté dokázali ještě 4x zopakovat na mistrovstvích světa v roce 2003 ve francouzském Schilltigheimu, 2004 v maďarské Tatě, 2005 v německém Freiburgu a 2006 v německém Chemnitzu. Za největší úspěch však sami považují 1. místo v celkové klasifikaci Světového poháru v letech 2000 a 2001. Oba se mohou pyšnit také ziskem sedmi titulů mistrů ČR v kategorii dvojic mužů a několika tituly a medailemi v kategorii mužů jednotlivců. Stáli na startu mnoha zahraničních i domácích pohárů, byli 3x vyhlášeni jako nejlepší sportovci Moravskoslezského kraje a podíleli se na největších úspěších sálových cyklistů v letech 1999 až 2003.

TJ Sokol
šatny na hřišti TJ

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.petrvaldobec.cz
AKTUALIZACE: Petr Bartůněk (TJ Petřvald na Moravě) org. 56, 06.02.2011 v 19:00 hodin