Altiero Spinelli [ Osobnost Evropské unie ]

Altiero Spinelli (1907 - 1986)
Italský politik, považovaný za jednoho z "Otců Evropy”. Spinelli patřil k nejdůležitějším představitelům evropského federalismu.
Je to podivuhodné, ale Spinelliho cesta k jeho federalistickým přesvědčením vedla přes komunistickou stranu, kam vstoupil jako velice mladý člověk. Spinelli se zúčastnil boje proti italskému fašismu, v roce 1927 byl zatčen a 10 let strávil ve vězení, potom 6 let v domácím vězení.
Během svého věznění začal studovat texty anglo-amerických federalistů a tato četba jej přivedla k tomu, že opustil komunismus. Spinelli si uvědomil, že opakované erupci nacionalismu a násilí se dá zabránit pouze vznikem zcela nových evropských politických institucí a struktur. V Miláně v roce 1943 jej toto přesvědčení přivedlo k založení Evropského federalistického hnutí.
Začátkem 50. let Spinelli zahájil kampaň za sepsání evropské ústavy v rámci právě vznikajícího Evropského obranného společenství (EDC). Díky jeho úsilí byl vytvořen výbor pověřený sepsáním stanov Evropského politického společenství. Bohužel pro Spinelliho, francouzský parlament odmítl v roce 1954 smlouvu o EDC ratifikovat.
V období 1954 - 1960 Spinelli a federalistické hnutí zahájily další intenzivní kampaň s cílem probudit evropské cítění a konfrontovat ho s legitimitou národních států.
Spinelli nakonec Evropské federalistické hnutí v 60. letech opustil. V roce 1970 byl nominován do Evropské komise. V roce 1976 byl zvolen do Evropského parlamentu, kde zasedal celé desetiletí. Zde pokračoval ve svém boji za evropskou ústavu. Předsedal institucionálnímu výboru a v roce 1984 inicioval další pokus o vytvoření Evropské unie. Členské státy však tuto iniciativu zablokovaly, nicméně tento pokus přinejmenším uvedl Evropský parlament na evropské scénu jako nového politického aktéra, který postupně získával nové kompetence a vliv.
DALŠÍ INFORMACE: http://www.euroskop.cz
AKTUALIZACE: Jana Holáňová (Beskydy-Valašsko, regionální agentura CR) org. 2, 05.12.2002 v 13:13 hodin