KLEVAR Jan [ Osobnost ]

(1885-1973)

Narodil se 16. května 1885 v Žádlovicích na severní Moravě. Na studiích v reálce v Lipníku vynikal jako kreslíř, proto si ho profesor Hradilík oblíbil, věnoval mu svou zvláštní pozornost a měl ho k tomu, aby se v tomto směru zdokonaloval. Po maturitě se dal zapsat na technice v Praze v naději, že najde příležitost přijít ve styk s uměleckým učilištěm, avšak hospodářské důvody jej přiměly, že se po roce studií vzdal, aby se věnoval povolání učitelskému.
R. 1922 23 odchází na malířskou akademii. Z akademie je doporučen Engelmullerovi, protože na akademii přímo obor krajinářský zastoupen nebyl. Pracuje ve škole Engelmullerově, aby záhy přešel k malíři Hladíkovi. Celou svou duši vkládá do námětu svého domovského kraje. Vychází do přírody s tužkou a paletou za každého ročního období.
Umělcovy práce jsou roztroušeny po celé republice (Praha, Brno, Ostrava, Plzeň, Val. Meziříčí, Bohumín, Orlová aj.) Známy jsou jeho akvarely zákoutí na Štrambersku, jeho rozměrné pohledy na malebné městečko. Žeň jeho prací z Beskyd je velmi značná.
Jako učitel působil na školách severní Moravy. Svou pedagogickou dráhu zakončil jako ředitel školy. Na důchod se nastěhoval do Kelče do domu č. 181 (Urbancovi), kde žil téměř 30 let. Toto období ve své tvorbě věnoval Kelči a jejímu krásnému okolí. Jeho olejomalby ­ panorama Kelče jsou ozdobou bytů i společenských místností. Jan Klevar byl též výborným houslistou a svého pobytu v Kelči učil hře na housle desítky žáků. Zemřel 10. 7. 1973.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.kelc.cz
Typ záznamu: Osobnost
AKTUALIZACE: Eliška Černochová (Beskydy-Valašsko) org. 56, 09.03.2010 v 11:52 hodin