Janáčkova filharmonie Ostrava [ Kulturní a zábavní zařízení ]

DŮM KULTURY MĚSTA OSTRAVY, Ostrava
Janáčkova filharmonie Ostrava vznikla v roce 1954 z rozhlasového orchestru a velice rychle se stala uznávaným symfonickým orchestrem. Z původních 36 hráčů se stal v průběhu několika let stočlenný orchestr hrající na vysoké technické úrovni.
V roce 1958 absolvoval orchestr první umělecký zájezd do Polska a k dnešnímu dni navštívil opakovaně mnohé evropské státy, ale také Jižní Koreu, kde koncertoval a koncertuje ve velkých kulturních a hudebních centrech a na významných festivalech.
Umělecký profil orchestru, který charakterizuje plný, sytý zvuk, muzikální projev, slovanský temperament, měkkost smyčců, ale i celková plastičnost a barevnost zvuku, postupně formovali jeho umělečtí šéfové, ale také nejlepší čeští dirigenti - v minulosti Karel Ančerl a Jaroslav Vogel, v současnosti Václav Neuman, Libor Pešek, Jiří Bělohrádek a Martin Turnovský - a zahraniční hosté: Charles Mackeras, Arvid Jansons, Roberto Benzi, Serge Baudo, Ino Savini, Helmut Rilling, Vladimír Fedosejev, Franz Konwitschny aj.
Také výčet hostujících sólistů je impozantní: Ivan Moravec, Josef Suk, Václav Hudeček, Ivan Ženatý, Lazar Berman, Viktoria Jagling, Franco Gulli, A. Navara, J. Starker, Igor Oistrach, Placido Domingo, José Carreras, Barbara Hendrix, Eva Urbanová, Monserrar Caballé , Simon Estes, Eugen Indjič aj.
Janáčkova filharmonie věrná svému jménu, pravidelně uvádí, a to i v zahraničí, Janáčkovo dílo, a její repertoár je velice široký a zdaleka nezahrnuje pouze českou a slovanskou hudbu, ale v širokém repertoárovém spektru nejen hudbou symfonickou, ale i operu, operetu, symfonický jazz. Svědčí o tom i tituly nahrané na CD (především pro americkou firmu CENTAUR), mezi ktrými jsou i skladby Maxe Regera a dalších autorů.

KONTAKTNÍ ADRESA:

Janáčkova filharmonie Ostrava
28.října 124
702 20 Moravská Ostrava
Česko (CZ)
tel: (+420) 597 489 293-4
DŮM KULTURY MĚSTA OSTRAVY, Ostrava

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.jfo.cz
AKTUALIZACE: Daniel Merhout (INFOMORAVA) org. 56, 16.08.2004 v 10:02 hodin