Jeskyně Balcarka [ Jeskyně ]

Jeskyně Balcarka
Galerie v jeskyni Balcarka
Jižně od Ostrova u Macochy, při východním okraji vápenců Moravského krasu, v jádru skalnatého meandru Suchého žlebu, je ukryt 5 m vysoký vchod do jeskyně Balcarky. Je známa nálezy ohnišť a různých nástrojů ze starší doby kamenné a kostí čtvrtohorních zvířat. Od roku 1923 byla postupně objevována ostrovskými občany, v roce 1936 byly jednotlivé části jeskyně spojeny v jeden celek. Jeskyně tvoří složitý systém vystupující ve dvou výškových úrovních spojených vysokými dómy. Na vzniku jeskyně se podílely vody Lopače a Krasovského potoka, jejichž ponory se nyní nachází severně a jižně od jeskyně. Balcarka je pro návštěvníky zvlášť přitažlivá pestrostí krápníkové výzdoby na poměrně malé rozloze. Mimořádné bohatství krápníků, typicky vyvinuté povrchové krasové jevy (závrty, škrapy), bohaté archeologické a paleontologické nálezy, význačné druhy teplomilné květeny a malebnost krajiny činí z lokality Balcarky jedno z nejzajímavějších míst v Moravském Krasu.

V krápníkové výzdobě má tato jeskyně okouzlivou svěžest barev a tvarů a vzácné průhledné krápníky s bočními výrůstky. Bílé pagodovité stalagmity, "leknínová" jezírka, bohaté stalaktitové záclony, z nichž některé končí kulovitými komíny, se vodorovné vrstvy odlamovaly a zanechaly na stěnách komínů kruhovité římsy, ověšené stalaktitovými záclonami a kaskádovými tvary sintrových vodopádů.

Po Hlavním dómu Kateřinské jeskyně je Velký dóm Balcarky jednou z největších jeskyň Moravského krasu. V zákoutí dómu a v sousedních jeskyňkách se uchovaly půvabné a bělostné stalagmitové tvary, ale středy dómů se zřítily. Čirá brčka s výrůstky a průsvitné stalagmity pod nimi jsou velkou zvláštností Velkého dómu. Krystalové jezírko Velkého dómu je rozkošnou miniaturou sintrového jezírka. Dno je vystlané hroty krystalů vápence, rostoucího na sintru a prudce vylučovaného z jezerní vody. Jiný tvar, "Dutý strom", jsou splynuté stalaktitové záclony, visící na kruhovém štítu praménkového stalaktitu. V malém leknínovém jezírku rostou při hladině, nasycené rozpuštěným vápencem, sintrové laločnaté obruby z úpatí krápníků.

Jeskyně Balcarka

Otevřena od března do září. Vstupenky se kupují přímo před jeskyněmi. Před jeskyní je motorizovaným návštěvníkům k dispozici parkoviště (i pro autobusy). Jeskyně se nachází na okraji obce Ostrov u Macochy. Od Blanska se k ní dostanete po silnici přes obce Lažánky a Vilémovice.

V období od 1.4. do 31.10. se prohlídky provádí po 20 minutách při maximálním počtu 50 návštěvníků ve skupině. Od 1.2. do 31.3. jsou povoleny 3 vstupy denně. Jeskyně je v měsících listopad, prosinec a leden uzavřena.

leden ZAVŘENO
únor-březen Út - Ne vstupy v 9:00, 11:00, 13:00
duben-září Po - Pá 7:30 - 15:30
So - Ne 8:30 - 15:15
říjen Po - Pá 7:30 - 13:30
So - Ne 8:30 - 14:30
listopad, prosinec ZAVŘENO

Vstupné:
dospělí 40,-Kč poloviční 20,-Kč důchodci 30,-Kč

Příplatek za fotografování 10,-Kč, za videokameru 50,-Kč
Doba prohlídky: 50 minut
Celková délka:1150 m
Délka trasy: 700 metrů

KONTAKTNÍ ADRESA:

Jeskyně Balcarka
Hanka Jelínková
Ostrov u Macochy
679 14 Ostrov u Macochy
Česko (CZ)
tel: (+420) 516 444 330

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://permon.wz.cz
Typ záznamu: Jeskyně
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 56, 09.03.2005 v 09:56 hodin