Jánošíček, dětský folklorní soubor [ Folklorní soubor či skupina FoS ČR ]

Historie dětského folklorního souboru Jánošíček má své počátky v roce 1988 a jeho současnými zřizovateli jsou Sdružení přátel DFS Jánošíček Brno a Klub Univerzity obrany Brno. Členy souboru jsou děti a mládež z prestižních škol města Brna a okolí ve věku 5-18 let a členskou základu dnes tvoří téměř 90 dětí.
Zvláštností souboru je jeho programová náplň. Soubor totiž navzdory své působnosti v centru jižní Moravy zpracovává v bohatých tanečních choreografiích temperamentní slovenský folklór. Stává se tak jednou z mála ideálních možností pro děti, seznámit se a naučit se rozumět slovenskému jazyku přirozenou formou her, říkadel, písní a mluveného slova.

Soubor pracuje ve třech odděleních od přípravky těch nejmenších až po mládežnickou skupinu. Každá skupina zpracovává tématiku přístupnou jejich věku, výjimkou však není ani propojení jednotlivých skupin. Proto také výběr programu je velice pestrý, od her, přes lidové zvyky a ucelené bloky až po samostatné tance. Materiál je čerpán z různých slovenských regionů - Myjavy, Liptova, Terchové, Horehroní, Detvy, Zemplína. Součástí kolektivu je cimbálová muzika, která tanečníky a zpěváky nejen při jejich vystoupeních doprovází, ale také v samostatném podání obohacuje program o pěkné moravské melodie a písničky. Díky široké variabilitě programu může soubor nabídnout jak celosouborové vystoupení v délce 70 minut, tak i možnost kratších programových vstupů v rozsahu 10-30 minut.

Od svého založení soubor s úspěchem absolvoval již řadu vystoupení. Reprezentoval město Brno na mezinárodních festivalech, jakým je např.festival Europeade ve francouzském městě Rennes, v německém Bayreuthu, dánském Horsens a belgických Antverpách, dále pak na festivalech ve Švédsku, Španělsku a Litvě, Itálii, Turecku, ale i na mezinárodních veletrzích v Paříži a Rennes. Velkým úspěchem pro náš kolektiv byla účast na celosvětovém festivalu Wasshoi! 2000 v japonské Osace, kam byl vybrán jako jediný zástupce ČR.

Rádi a pravidelně však vystupujeme i na domácí scéně, jako jsou festivaly v Brně, Strážnici, Rožnově, Liptále, Miloticích, Mistříně. Účastníme se různých benefičních koncertů a dobročinných akcí, věnovaných postiženým a nemocným dětem a důchodcům, pořádáme představení ve formě výchovných koncertů pro děti mateřských a základních škol. V neposlední řadě vždy s nadšením zavítáme na Slovensko, které je naším druhým domovem.

Písně a tance DFS Jánošíček rozezpívaly a roztancovaly již mnohá pódia doma i v zahraničí. Nadšení a temperament, s jakým děti předvádí svůj program, si najdou určitě cestu i k Vašim srdcím dobře Vás pobaví a nechají ve Vás nezapomenutelný kulturní zážitek.

webové stránky: www.volny.cz/janosicek

KONTAKTNÍ ADRESA:

SP DFS Jánošíček Brno
Zdeňka Kozubová
Drobného 54
602 00 Brno
Česko (CZ)
tel: (+420) 545 575 184
(+420) 604 293 611

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.fos.cz
AKTUALIZACE: Milan Zelinka (Sdružení přátel folkloru v Brně) org. 24, 09.11.2005 v 08:22 hodin