Sloup [ Město nebo obec ]

Obec Sloup s tisíci obyvateli je severní vstupní bránou do chráněné krajinné oblasti Moravský kras a významné poutní místo. Obci vévodí krásný barokní kostel Kostel Panny Marie Bolestné, hojně navštěvovaný poutníky ze širokého okolí. Ten byl vystavěn v letech 1751 až 1754, výška věží dosahuje 42 metrů.

První písemné doklady o existenci obce jsou z roku 1356 v deskách olomouckých. Roku 1862 byla vesnice povýšena na městečko. Na okraji obce se nachází Sloupsko-šošůvské jeskyně a Hřebenáč. Je to skála, po které má Sloup své jméno.

Obec Sloup je křižovatkou tras pěších turistických stezek. Kromě místních Sloupsko-šošůvských jeskyní se světoznámou Eliščinou jeskyní a krápníkem Svícnem jsou ze Sloupu dostupné i další krasové jeskyně v okolí, včetně propasti Macocha.

Kosterní nálezy v jeskyni Kůlna, svědčí o osídlení již v době neandrtálského člověka.

V místě stojí za zhlédnutí také hřbitov hraběcí rodiny Salmů, někdejších majitelů rajeckého panství, kteří měli v obci letní sídlo. Rodinné pohřebiště rodiny Salmů tvoří samostatný hřbitovní oddíl do kterého se vstupuje litinovou bránou s rodovým znakem. Je obehnán vysokým litinovým plotem. Na hřbitově je umístěno 12 jednoduchých náhrobků, jeden je dvojitý. Kříže jsou litinové a pochází také z blanenských železáren, které mimochodem patřily Salmům.

Proti toku Žďárského potoka se nachází rozsáhlé rekreační zařízení s koupalištěm. Vesnicí prochází Jantarová stezka.

V roce 1999 proběhla oprava náměstí.
Sloup se stal vesnicí roku 2000!

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:

UMÍSTĚNÍ

Typ záznamu: Město nebo obec
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 56, 18.09.2021 v 16:11 hodin