Dolní oblast Vítkovice [ Technická památka ]

Důl, pece a koksovna tvoří dohromady areál nazývaný také „Ostravské Hradčany“ a nabízí Vám mimo jiné jedinečnou vyhlídku z vysoké pece z výšky téměř 70 m na Ostravu a její okolí! Dokonalý technologický celek je národní kulturní památkou a byl díky své výjimečnosti zapsán i na seznam Evropského kulturního dědictví. Bývalý plynojem se proměnil v multifunkční aulu Gong, speciální skipový výtah, který dřív dopravoval rudu do hrdla vysoké pece, Vás vyveze na Vysokou pec č. 1. V bývalé energetické ústředně, tzv. U6 Vás čeká Malý svět techniky – interaktivní muzeum ve stylu vědecko-fantastických knih Julese Verna pro malé i velké.
Dolní oblast Vítkovice je jedinečným industriálním areálem z 1. pol. 19. století, jehož jednotlivé významné technické objekty a zařízení byly od počátku 90. let minulého století prohlašovány za kulturní památky. Celý areál byl vzhledem ke své výjimečnosti prohlášen roku 2002 za národní kulturní památku.
V těchto místech stávala již původní pudlovací pec z r. 1828, založená arcibiskupem Rudolfem, první toho druhu v celé rakouské monarchii. První vysoká pec zde byla uvedena do provozu v roce 1836. Nedílnou součástí celého výrobního řetězce se stal i důl Hlubina z roku 1843. Bezprostředně zde na sebe navazoval celý technologický tok těžby uhlí, koksovny a výroby železa, jenž nemá v České republice obdoby. V roce 2008 byl areál zapsán na seznam Evropského kulturního dědictví.

KONTAKTNÍ ADRESA:

Dolní oblast Vítkovice
Ruská 2993
706 02 Ostrava
Česko (CZ)
tel: (+420) 724 955 121

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.dolnivitkovice.cz
Typ záznamu: Technická památka
AKTUALIZACE: Jana Holáňová (Beskydy-Valašsko, regionální agentura CR) org. 56, 03.07.2013 v 11:30 hodin