Historie obce Oldřichov v Hájích [ Historie (archivní dokument) ]

Obec Oldřichov v Hájích, kdysi součást panství Frýdlant v Čechách, patřila od roku 1850 do roku 1920 k politickému okresu Frýdlant v Čechách. Od roku 1920 patří do okresu Liberec. Obec se sestává z Oldřichova, starého více než 600 let a z mnohem mladší obce Filipka. Roku 1925 k tomu byl přičleněn ještě Betlém, který do té doby patřil k sousední obci Fojtka.

Obec Oldřichov v Hájích leží v údolí Jizerských hor, tvořících dva horské hřbety - Hejnického horského hřebene a Hřebene Fojtka - Kateřinky.

Nejvyšším kopcem v okolí je 721 metrů vysoký Špičák. Do prostorného skalního vršku je vytesán letopočet 1890. Tato oblast je velmi vyhledávaná horolezci. Je tu řada žulových kvádrů a roztodivných tvarů skal s komíny, spárami a žlaby. Ostré hrany skalních krystalů na svislých téměř uhlazených stěnách jsou zpravidla jedinými pomocníky pro nohy a ruce horolezce. Nejvýznamnější věží je asi Uhlířova čapka, která byla zdolána poprvé v září 1891 Adolfem Gahlerem.

Vyskytuje se tu několik odrůd žuly: žula žlutobílá, písmová. Žíly křemene, uložené tu a tam v žule, obsahovali kdysi polodrahokamy. Hledači kamenů tu nacházeli křišťál, záhnědu, topasy, ametysty a jiné drahokamy jako je slída, bělec, muskovit a živec.

Oldřichovem protéká řeka Jeřice.

Název obce Oldřichov je již zaznamenáno v urbáři roku 1361, později Wes Oldřichov, zaznamenáno naposledy r. 1751. Německý název Busch-Ullersdorf se poprvé objevuje na mapě roku 1720, později Pusch-Ullersdorf. Název Oldřichov vznikl zřejmě na počest majitele panství Oldřicha II. z Biberštejna.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.oldrichov.cz
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 02.11.2004 v 14:47 hodin