Vývoj obce po roce 1945 [ Historie (archivní dokument) ]

Je nepochybné, že pro pohraničí měla válka největší dopad na všechny, kteří zde žili. Po roce 1938 byla donucena opustit své domovy většina českého obyvatelstva. Následovaly likvidační represe proti Židům, kteří nestačili nebo nemohli uprchnout před rasovými zákony "Německé říše", jejíž součástí se Sudety po Mnichovu staly. Represe se týkaly i všech "nepřátel říše" bez ohledu na národnost
Po válce byla donucena bez náhrady opustit své domovy drtivá většina Němců žijících na území republiky a jejich majetek byl státem zkonfiskován.
Odsunem většiny německého obyvatelstva došlo k podstatnému snížení počtu obyvatel. Postupně s příchodem přistěhovalců se Kolová a Háje pomalu zalidňovaly. Mezi prvními osídlenci v Hájích byla rodina Brandlova z Plzeňska, Neprašovi, Králíčkovi, Jelínkovi. V Kolové byl prvním příchozím (9. 7. 1945) učitel pan Vladimír Cafourek, pak následovali Ronešovi, Svátkovi, Březinovi, Šimonovi, Kyzivátovi a další. Noví osídlenci z Čech, Moravy, Slovenska, jen velmi pozvolna nacházeli nový domov v pohraničí a pracně se přizpůsobovali zdejšímu kraji. Některé usedlosti byly v této době vypleněny "zlatokopy" a mnoho jich zůstalo opuštěných. Mnohé byly v pozdějších letech zbourány.

Noví obyvatelé našli obživu v zemědělství, dále u státních lesů Bečov, mnozí dojlžděli za prací do Karlových Varů a okolí.

Ti, kteří vydrželi a zůstali, pracně navazovali plnohodnotný vztah k novému kraji a domovu, ve kterém se stali správci a vlastníky převážně zkonfiskovaného majetku. K prohloubení tohoto vztahu nepřispěly ani následující společenské a vlastnické změny po roce 1948, doprovázené mocenským tlakem s centrálním plánováním. Prioritu měla v této době obnova a rozvoj těžkého průmyslu, těžba surovin, v zemědělství pak "povinná" kolektivizace.

V obci vzniká v roce 1950 státní statek zaměřený na živočišnou výrobu. Staví se nový areál živočišné výroby, tj. kravíny a vepřín s dalšími doplňkovými stavbami. Po částečném uvolnění po roce 1960 se dostává i na další' oblasti života. V domě č.p. 117 byla v roce 1950 zřízena mateřská školka. V roce 1964 je pro zaměstnance statku postaven panelový dům a řadové domy v ulici "K letišti" a později i okály. Byla zřízena veřejná knihovna, svépomocí bylo postaveno hřiště na kopanou s kabinami, později byla rovněž svépomocí zřízena hrací plocha ledního hokeje. V polovině šedesátých let byl postaven obchod Jednoty. V roce 1961 byl vybudován skupinový vodovod Háje - Kolová s vodním zdrojem a čerpací stanicí na místě zbořené mlékárny pod Hájemi.

V souvislosti se zřízením vodního díla Stanovice v roce 1973 je vepřín zrušen a chov dobytka omezen. K bourání vepřína, garáží, a bourání váhy dochází až v 90. letech. V roce 1974 se většina území stává součástí chráněné krajinné oblasti Slavkovský les.

Až po roce 1985 mohla obec koncepčně řešit zásobování obce Kolové a Hájů kvalitní pitnou vodou, výstavbou vodovodu Březová - Háje - vodojem Zámeček - Kolová (1984 - 1988) a odkanalizování obce výstavbou kanalizačního sběrače Kolová - Březová (1989 - 1992).

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.obec-kolova.cz
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 05.10.2004 v 12:44 hodin