Historie obce Kamenná [ Historie (archivní dokument) ]

První písemná zpráva o obci pochází z roku 1308 kdy byla obec uváděna pod německým názvem PERCHMEISTERSDORF (vesnice důlního mistra). Důlní mistr (magister montium) byl za starých časů vrchní úředník a vedoucí královského dolu

Na začátku 14. století patří PERCHMEISTERSDORF Lichtenburgům, jejich letní sídlo (hrad) se nacházel u Jílemníku. V roce 1308 přenechal Raimund z Lichtenburgu, mocný český státník vesnici klášteru v Sedlci. Později se objevuje v majetku šlechty polenské a je na mapě pozemkové knihy měst ze 16. Století uváděna jako KAMENAY.

V 16. století (1538) přechází polenská šlechta koupí pánů Trčků z Lípy a na Lipnici na Karla z Waldsteinu na Skále, který velmi preferoval hornictví v kraji kolem Šlapanova a Přibyslavi. Jeho jediná dcera a dědička Kateřina se provdala roku 1553 za Zachariáše z Hradce v Telči. Jeden z potomků jindřichohradecké šlechty prodal později (1597) panství císařskému radovi Hartvigu Žejdlicovi ze Schonfeldu. Vzhledem k tomu, že se majitel panství Rudolf podílel na povstání české šlechty na začátku třicetileté války, bylo mu po bitvě na BÍLÉ HOŘE (1620) panství odebráno. V roce 1623 jej získal Kardinál František hrabě z Diettrichsteinu, který opět vrátil protestantské obyvatelstvo ke katolické víře - u této šlechty nyní zůstalo.Patent Josefa II. osvobodil (1781) sedláky z panského nevolnictví. Obdrželi osobní svobodu-rok 1848 ve kterém Hans Kudlich požádal zrušení roboty a vybojoval jím tak i hospodářskou svobodu.

Kamennští se osvědčili jako pokrokoví zemědělci a založili jako první v okrese Štoky v roce 1889 zemědělský spolek (sdružení). V roce 1896 založili i kampeličku.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.kamenna.cz
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 56, 18.08.2004 v 14:26 hodin