Ke studánce do Nezdína [ Cyklotrasa ]

Z náměstí Trčků z Lípy pojedete Láneckou ulicí, pod viadukt vzhůru až na její konec na křižovatce tvaru T, kde odbočíte vpravo směrem na Opatovice. Minete hájovnu Lány stojící na břehu rybníka a pokračujete přes vsi Opatovice a Vlkanov na křižovatku s hlavní silnicí. Odbočíte doleva a zhruba po 1,5 kilometru odbočíte znovu vlevo do obce Horní Nezdín.

V lesním údolí pod Nezdínem se skrývá studánka s kaplí. Původně stál nad pramenem roubený přístřešek a vedle dřevěný pomníček s obrazem Panny Marie. Každoročně sem chodívala procesí z širokého okolí. Od roku 1929 zde stojí lesní kaple, k jejíž stavbě dal podnět farář z nedaleké Číhoště. Za socialismu byla procesí samozřejmě zakázána, nicméně lidé sem po celý rok přicházeli pro vodu ze studánky i k tiché modlitbě. Slavná pouť, které se zúčastnilo přes šest tisíc věřících, se konala v roce 1968, kdy mši sloužil opat želivského kláštera Vít Tajovský. V dalších letech komunistická moc zdejší poutě opět utlumila. Znovu byly poutě a mše svaté obnoveny po roce 1989, konají se vždy koncem května.

Stejnou cestou se vrátíte přes Horní Nezdín k hlavní silnici a přes Hradec přijedete do Ledče nad Sázavou. K návštěvě přímo vybízí hrad, který se vypíná na skalnatém ostrohu na pravém břehu Sázavy. Je zde muzeum s exponáty týkajícími se historie města a řemesel. Na levém břehu řeky stojí goticko-renesanční kostel sv. Petra a Pavla. Jeho zvláštností je renesanční klenba s žebrovím z pálené hlíny, které imituje síťovou gotickou klenbu. Tato práce ledečských hrnčířů je evropským unikátem.

Přes obec Ostrov budete pokračovat do Vilémovic. Před vjezdem do obce zahlédnete po pravé ruce pozdně barokní kapli zasvěcenou sv. Janu Nepomuckému. Ve Vilémovicích si můžete udělat další zastávku. Jednak je zde přímo na návsi útulná hospůdka U čerta jako stvořená pro občerstvení cykloturistů (posedět lze i venku), jednak je zde menší zámek s empírovou fasádou, obklopený zahradou, v níž roste starý tis červený (Taxus baccata). Je přísně chráněný, má výšku 13 metrů a právě tolik měří i průměr jeho koruny. Obvod kmene je 310 cm a stáří stromu se odhaduje na 1500 až 2000 let.

Při cestě kolem samoty Pavlíkov uvidíte vpravo při silnici několik statných exemplářů dubu letního, které byly prohlášeny za chráněné přírodní výtvory.

Přes Leštinku a Mrzkovice přijedete do Dolní Březinky. Vlevo za hospodou je vojenský hřbitov z doby napoleonských válek, kde jsou pohřbeni vojáci, kteří zemřeli na tyfus ve vojenské nemocnici, zřízené ve světelském zámku v letech 1809-1814. Od roku 1841 zde stojí žulový obelisk s nápisem v češtině a němčině, na jaře roku 1995 byl hřbitov prohlášen za kulturní památku.

Silnicí vedoucí po pravém břehu Sázavy se vrátíme do Světlé nad Sázavou.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.svetlans.cz
Typ záznamu: Cyklotrasa
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 17.08.2004 v 15:28 hodin