K březové aleji u Kysibelského dvoru [ Cyklotrasa ]

Z náměstí Trčků z Lípy vyjedete Nádražní ulicí směrem k nádraží ČD. Před ním odbočíte doleva, přejedete železniční přejezd a pokračujete vzhůru do kopce. Projedete Josefodolem, který je dnes místní částí Světlé n. S., minete sklárnu Caesar Crystal Bohemiae a. s. a začnete šlapat do kopce. Projedete obcí Kunemil, kde kdysi stávala tvrz, a pokračujete zatáčkami do kopce. Následuje delší úsek po rovině a následuje mírné klesání do Bačkova. Také zde stávala tvrz, postavená pravděpodobně v 15. století, na jejíchž základech byl postaven menší pozdně barokní zámek.

Na křižovatce u Dolního mlýna odbočíte doleva a hned vzápětí doprava. Přijedete k silnici Habry - Leština a před sebou již uvidíte Kysibelský dvůr a za ním březovou alej. Po obou stranách provází cestu mezi poli k lesu v délce jednoho kilometru a tvoří ji 177 bříz bělokorých. Stromy jsou vysoké od 18 do 23 metrů, s průměry kmenů 40 až 70 cm. Alej byla vyhlášena chráněnou přírodní památkou, důvodem její ochrany je uchování nelesní zeleně s vysokou biologickou a krajinářskou hodnotou.

Z aleje se vrátíte ke Kysibelskému dvoru, odbočíte doprava a přes obec Štěpánov přijedete k zemědělským budovám na okraji Leštiny. Odbočíte doleva a mírným stoupáním se dostanete do Sázavky. Až do 14. června 1964 obec užívala názvu Smrdov. Ve 14. století to bývalo městečko s hradem, které od pánů z Lichtenburka získal výměnou za jiné vesnice vilémovský klášter. Po jeho zániku v roce 1421 byl zřejmě vypálen i smrdovský hrad. Pokud jde stáří kostela sv. Jana Křtitele, historické záznamy se rozcházejí. Některé uvádějí, že je z druhé poloviny 13. století, v obecní kronice je zapsáno, že se poprvé připomíná v roce 1352. Po požáru v roce 1862 doznal značných stavebních úprav a ztratil na zajímavosti. Při rekonstrukci vnitřních omítek koncem 20. století bylo odkryto krásné gotické okno ze zachovalých lomených oblouků. Kamenná kružba velmi dobře řemeslně provedená z jednoho kusu kamene skutečně přizdobila východní část kostela za hlavním oltářem. Zrestaurované okno bylo zaskleno způsobem odpovídajícím době vzniku - vitráží s režným sklem.

U kostela odbočíte vpravo dolů a sjedete k železničnímu přejezdu. Ještě před ním se můžete zastavit u pískovcového smírčího kříže s vrypem maltézského kříže na přední straně. Byl sem přenesen z protějších polí při scelování pozemků v 50. letech a zapuštěn do betonového podstavce.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.svetlans.cz
Typ záznamu: Cyklotrasa
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 17.08.2004 v 15:27 hodin