Česnek medvědí (Allium sativum) [ Flora ]
Česnek medvědí (Allium sativum)
Stínomilná rostlina. Roste ve vlhkých lužních lesích, na březích stinných potoků a ve křovinách. Snadno ho rozeznáme podle charakteristické česnekové vůně. Koncem dubna a začátkem května vyraší z jeho hlízy bílý okolík na vysoké lodyze. Česnek kuchyňský má totožné léčivé účinky, česnek medvědí je však jemnější a účinky jsou výraznější.
Léčivé účinky:
Pročišťuje krev ( tím čistí i pleť a působí na chronická kožní onemocnění ), působí v podobě kůr na žaludek a střevní trakt ( katary, koliky ), proti vodnatelnosti, nespavosti, sklíčenosti, zvýšenému krevnímu tlaku nebo zkornatění tepen, zánětu jater a potížích při dýchání, slábnoucí paměti.
V dubnu a květnu, než začne kvést sbíráme jeho zelené listy a jíme je syrové. Můžeme krájet a přidávat na různá jídla nebo použít jako jejich ozdobu. Lze připravit i salát nebo uvařit jako špenát.
( Sušený ztrácí na intenzitě účinku.)
Použití:
Čištění krve, vysoký krevní tlak, kornatění tepen, zánět jater, střevní trakt, nespavost,
- v čerstvém stavu esence
Sklíčenost, slábnoucí paměť
- esence
Dýchavičnost, vodnatelnost
- víno
Víno: Hrst čerstvých pokrájených listů svaříme s 1/4 litrem bílého vína. Osladíme malým množstvím medu a pijeme vychlazené v průběhu celého dne.
Esence: Pokrájené listy a cibulky vložíme do láhve a zalijeme 38-40% režnou pálenkou. Necháme dva týdny na teplém místě. Užíváme 4x denně 10-15 kapek zředěných vodou.
Stínomilná rostlina. Roste ve vlhkých lužních lesích, na březích stinných potoků a ve křovinách. Snadno ho rozeznáme podle charakteristické česnekové vůně. Koncem dubna a začátkem května vyraší z jeho hlízy bílý okolík na vysoké lodyze. Česnek kuchyňský má totožné léčivé účinky, česnek medvědí je však jemnější a účinky jsou výraznější.
Léčivé účinky:
Pročišťuje krev ( tím čistí i pleť a působí na chronická kožní onemocnění ), působí v podobě kůr na žaludek a střevní trakt ( katary, koliky ), proti vodnatelnosti, nespavosti, sklíčenosti, zvýšenému krevnímu tlaku nebo zkornatění tepen, zánětu jater a potížích při dýchání, slábnoucí paměti.
V dubnu a květnu, než začne kvést sbíráme jeho zelené listy a jíme je syrové. Můžeme krájet a přidávat na různá jídla nebo použít jako jejich ozdobu. Lze připravit i salát nebo uvařit jako špenát.
( Sušený ztrácí na intenzitě účinku.)
Použití:
Čištění krve, vysoký krevní tlak, kornatění tepen, zánět jater, střevní trakt, nespavost,
- v čerstvém stavu esence
Sklíčenost, slábnoucí paměť
- esence
Dýchavičnost, vodnatelnost
- víno
Víno: Hrst čerstvých pokrájených listů svaříme s 1/4 litrem bílého vína. Osladíme malým množstvím medu a pijeme vychlazené v průběhu celého dne.
Esence: Pokrájené listy a cibulky vložíme do láhve a zalijeme 38-40% režnou pálenkou. Necháme dva týdny na teplém místě. Užíváme 4x denně 10-15 kapek zředěných vodou.
KONTAKTNÍ ADRESA:
Rudolf Polzer
Poděbradova 4
741 01 Nový Jičín
Česko (CZ)tel: (+420) 737 752 874
UMÍSTĚNÍ
- Území obce: Starý Jičín
- Správní obvod 2: Nový Jičín
- Správní obvod 3: Nový Jičín
- Území NUTS 4: Okres Nový Jičín
- Území NUTS 3: Moravskoslezský kraj
- Území NUTS 2: Moravsko-Slezsko
- Turistická oblast: 38 Beskydy - Valašsko
- Turistický region: Severní Morava a Slezsko
Typ záznamu: Flora
AKTUALIZACE: Eliška Černochová (Beskydy-Valašsko) org. 56, 18.03.2010 v 12:14 hodin