Pochovávání basy v Hostašovicích [ Lidové tradice ]

Obec Hostašovice leží v nejjižnější části okresu Nový Jičín v oblasti Podbeskydské pahorkatiny a Moravských Beskyd. Hostašovice tak patří ke krásným a zajímavým koutům Kravařska. Obec má bohatou kulturní i sportovní minulost. Byl zde založen Hasičský sbor, Sportovní klub a Myslivecká společnost. Dříve se zde hrávalo i divadlo, v místních hospodách se pořádaly taneční zábavy, hlavně o poutích a hodech. Udržovala se zde tradice stavění a kácení máje, maškarní plesy a mimo jiné i masopustní průvod masek, spojený s pochováváním basy.

V úterý před popeleční středou chodil průvod masek přes vesnici. Stejně jako v mnohých ostatních vesnicích byl součástí průvodu i medvěd, který tančil s místními hospodyněmi a vybíral potraviny-klobásy, vajíčka a různé pochoutky. Bylo po zabíjačkách a výslužka bývala bohatá.

Večer se pak ve veselí pokračovalo v hospodě. Hrála muzika, tančilo se. Kolem půlnoci však s velkou lítostí musela být zábava ukončena. Nosiči odnesli basu někam do kouta, kde bude nějaký čas stát "mimo hru". Protože nastávalo postní období všeobecného klidu, ani basa nemohla hrát. Tak o půlnoci většinou končilo masopustní veselí.

Tento zvyk se udržel i do současnosti a místní se baví jako za starých časů. Rozhodli se oživit tradici, a tak v Hostašovicích znovu uspořádali masopustní průvod spojený s pochováním basy.

Brzy ráno vyrazila skupina přestrojených obyvatel spolu s nastrojeným vozem taženým koněm do ulic. Mezi maskami nechyběla smrtka, žoldák, čarodějnice ani medvěd vedený na řetěze myslivcem. Kromě tradičních masek se objevily i masky novodobějšího vzhledu např. egyptský faraón. Ostatní byli oblečeni alespoň do valašských oděvů nebo jiného recesního oblečení a skupina tak tvořila různorodou směsici postav.

Za hraní kytar a harmoniky procházel průvod vesnicí od domu k domu a všude zpěvem žádali o výslužku. Hostašovičtí byli štědří a zimou prokřehlé sousedy podarovali na zahřátí tradiční valašskou slivovicí a přidali i něco k snědku. Bavili se malí i velcí, nikomu nevadilo zimní počasí a zábava pokračovala až do odpoledne. Součástí masopustního veselí byla také zabíjačka.

Večer pak došlo i na pochování basy v místní hospodě. Celá akce přinesla mnoho radosti a veselí nejen zúčastněným, ale také přihlížejícím. A o to šlo především, pobavit se a dopřát si zábavu před nastupujícím obdobím půstu.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.hostasovice.cz
Typ záznamu: Lidové tradice
AKTUALIZACE: Eliška Černochová (Beskydy-Valašsko) org. 56, 08.03.2010 v 11:29 hodin