Jindřichov [ Město nebo obec ]

Jindřichov
12 km severně od Hranic se rozprostírá v táhlém údolí po obou stranách potoka Luha 3 kilometry dlouhá obec Jindřichov. Zástavbu tvoří selské statky s uzavřenými dvory. Katastr obce o výměře 1644 ha leží v nadmořské výšce 400-580 m se značným sklonem k jihu.

Jindřichov byl vždy českou obcí, o jeho vzniku se dochovaly dvě pověsti. Jedna říká, že Jindřichov spolu se sousedními obcemi Dobešov a Partutovice založili tři bratři uhlíři Jindřich, Bartoš a Tobiáš. Jindřich se usadil v údolí potoka Luha a dal tak počátek obci. Druhá pověst říká, že obec se původně pro svou délku jmenovala Dlouhá ves. Název Jindřichov získala na počest fojta Jindřicha.

Uprostřed obce na srázné vyvýšenině byl v roce 1752 vystaven na místě velmi chatrného kostelíka sv. Jana Křtitele kostel Nanebevzetí Panny Marie. O padesát let později byla vystavena nová fara, ve které dnes sídlí obecní úřad a místní knihovna.

Pěší turisté mají k dispozici vyznačené stezky z Oder a z Nejdku. Cyklisté mohou využít vhodné terény pro horská kola nebo hlavní cyklostezku Hranice-Odry.

První zmínka o obci pochází z roku 1499.
Německý název obce je Heinrichswald.

Katastrální území:
k.ú. 660345

Dostupná historická literatura:
Hosák Ladislav:
Historický místopis Moravy a Slezska v letech 1848-1960
, úvodní svazek, str. 323
[1967, Profil Ostrava]
Samek Bohumil:
Umělecké památky Moravy a Slezska
, J-N, str. 112
[1999, Academia Praha]

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:

UMÍSTĚNÍ

Typ záznamu: Město nebo obec
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 56, 30.09.2021 v 22:12 hodin