Historie lázní Karlova Studánka [ Historie (archivní dokument) ]

Historie lázní Karlova Studánka

Léčebné možnosti podmíněné hydrogeologií a léčivým klimatem lázeňského místa Karlova Studánka


H I S T O R I E

A) stručně k obyvatelstvu
B) k vývoji zdejší přírody, Její hydrogeologii a klimatu


Historie zdejšího pohraničí byla i v minulosti značně složitá. Jde o geografické souvislosti, které souvisí s historií celé Moravy, Čech i sousedního Polska, které vlivem válečných událostí bylo občas německým či ruským nebo litevským územím.

Historická mapa Moravy z r. 1627 ukazuje geografii, kdy na toto
území vstupuje po bitvě na Bílé Hoře Řád německých rytířů, který
po dalších 150 letech začal budovat lázně v Karlově Studánce
(1785). Pohnutá historie obyvatel má však ještě hlubší kořeny. Za krále Václava I (r.1241) mongolové

Tataři vyvražili při svém vpádu prakticky veškeré obyvatelstvo, kudy prošli. Situaci se snažil řešit Přemysl Otakar II.(1253-78) spolu se šlechtickými rody kolonizací lidí do zdejších vymřelých hor. Do Sudet (v překladu: ”Kančích hor”) byli zváni řemeslníci z Frank, Saska, Bavorska, Švábska nebo Porýní.

Rok 1261 je datem zřízení vévodství Opavského, ke kterému náleželo město Bruntál, které již r. 1213 bylo založeno Vladislavem bratrem krále Přemysla Otakara I. Levobočná linie Přemyslovců, která ještě v 15.století ovládala celé Opavsko prodala bruntálské panstrví bohatému slezskému rodu Pánům z Vrbna.

Pánové z Vrbna povznášejí kraj podporou řemesel, dolováním zlata, stříbra, cenných rud, hutnictvím. Město Vrbno je založeno 24.června 1611. Rozvoj řemesel,obchodu tvoří cesty, které pak vedou i zdejším pohraničíma ukazují cesty nejen k přírodnímu bohatství, ale slouží i vojskům panovníků dobývající tato území.

K obci Suchá Rudná, kde geologové mapují 8 historických dolů k těžbě zlata, se váže první historický údaj o Karlově Studánce, když šlo o letitý spor města Opavy, vedený s Pány z Vrbna pro vodu sváděnou v 16.stol. z koryta Bílé Opavy pro tyto jejich doly v Suchém Zejfu (Suché Rudné).

Pověstný debakl protestanských stavů v listopadu 1620 nezasáhl jen české pány, ale i Pány z Vrbna. V pobělohorské době za 200 tisíc zlatých získává jejich majetek Řád německých rytířů a s ním i přilehlé pozemky, lesy, hutě či doly, včetně pramenišť minerální vody, kde od r.1785 začne řád budovat lázně.

Než se podíváme na další mapu, ukazující jak vypadala Evropa v 18. až 19. století (kde neuvidíme ani Polsko, ani Země koruny české), připomeňme si 2 velká zemětřesení, jejichž data (se škodami ) jsou zapsána v kronikách: 12.8.1692 a 26.2.1786, kdy ”byly trhány domy a celé bloky skal se řítily z kopců”.

Těmto, ale i zajisté dřívějším zemětřesením vděčíme za to, že dnes tu stojí lázně, jejichž základ stojí na zdejších přírodních léčivých zdrojích bezprostředně se tvořících v zdejší přírodě. Nic na tom nezmění to, že v minulosti (ale i dnes) mnoho lidí neví, zač bychom měli být přírodě vděčni.Kdo ví, má k ní úctu i pokoru.

Vulkanologové a seismologové rozpoznávají sopečnou činnost podle úniku CO2. Přírodní minerální voda, která v zdejším území vyvěrá a spolu s rašelinou a léčivým klimatem tvoří základ balneoterapie je dozníváním sopečné činnosti a geologických jevů, které od Starohor proměňují Jeseníky.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.K.Studanka.cz
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 02.04.2004 v 09:12 hodin