Hubertovské hutě [ Historie (archivní dokument) ]

Hubertovské hutě

Osídlování Bruntálska probíhalo v období od 12. do 16. století. Do kraje přicházeli němečtí osídlenci za účelem těžby kovů: železa, mědi, cínu, olova, zlata a stříbra.

V okolí Karlovy Studánky se ruda těžila v Ludvíkově, kde byly železné hamry, a jižně od Hvězdy směrem na Malou Morávku. Železné hamry byly také na Hubertově. Na místě dnešního hotelu Hubertus byla původně tavírna a k ní směřovaly štoly, kudy se přiváděla voda z údolí Bílé Opavice (dnes Bílá Opava). Zbytky štol jsou dodnes znatelné. Nad Hubertusem volně leží kvádry kamenů, které pravděpodobně tvořily původní bránu k železným hamrům.

Dělníci, kteří zároveň pracovali v lesích a pálili dřevo na dřevěné uhlí, objevili roku 1768 pramenitou vodu, které se začalo říkat "Kyselé lesní prameny", "Dobrá voda" či "Bruntálská kyselka".

V roce 1778 si bruntálský občan K.Riedel, který již delší dobu trpěl bolestmi nohou, zkoušel léčit svou chorobu zdejší kyselkou, kterou ke koupelím ohříval žhavou železnou struskou z hutí. Léčba měla neočekávaně příznivé výsledky. Tento způsob léčení se na radu bruntálského lékaře začal rychle šířit mezi dalšími nemocnými. Železnou struskou z hutí se voda ke koupelím ohřívala i po vzniku lázní a prvních lázeňských domů.

Ohřívání minerální vody pro koupele struskou z blízkých vysokých pecí bylo balneologicko-technickou zvláštností Karlovy Studánky. Do lázní se horká struska dovážela několikrát denně z Hubertova v tzv. pekelném stroji a vhazovala se do van s minerální vodou. Později se minerální voda ohřívala struskou v malém domku za dnešní Poštou ve velkých kádích s naloženými smrkovými větvičkami a odtud se sváděla samospádem do lázeňských domů. Když se v hutích nepracovalo, ohřívala se voda také ponořenými horkými železnými dílci, které se rozžhavovaly nad ohništěm. Koncem 80. let minulého století se od tohoto způsobu ohřevu upustilo a nahradil se ohříváním horkou parou.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.K.Studanka.cz
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 02.04.2004 v 09:02 hodin