Kočičí hrad [ Pověst ]

Kočičí hrad
Nad Uvezlisky, blízko šanovské a hostětínské hranice, trčí k nebi několik skalisek a zbytků něčeho, co se podobá zdivu. Říká se, že jsou to zbytky kdysi hrdého kočičího hradu. Po něm se celé to město jmenuje Kacimburk.

Původně na hradě sídlili rytíři. Ale v tehdejších dobách vyhledávali tito válečníci dobrodružství v soubojích a válkách, toulali se po dalekých krajích a o správu svého majetku se starali pramálo. Hrady za jejich nepřítomnosti pustly. Tak se stalo i s hradem na Uvezliskách. Rytíři se o něj nestarali, hrad chátral a nakonec v něm nebylo možno bydlet. Opustili jej tedy a vystavili si nedaleko nový hrad Rýsov, který dostal jméno podle rysů, vyskytujících se hojně v okolí.

V opuštěném hradě se usadily houfy divokých koček. Skoro všechny byly černé a místo očí měly zelené uhlíky. O půlnoci vybíhaly kočky z hradu a podnikaly nájezdy do blízkých vesnic Hostětína, Pitína, který tehdy ještě stával na Uvezliskách, i Šanova a příšerným mňoukáním, škrabáním a rámusem budily a strašily lidi. Obyvatelé vesnic se marně snažili zdivočelé kočky odehnat. Ačkoliv je pobíjeli po tuctech, nic to nepomáhalo. Při dalším přepadu ještě početnější houf těchto malých příšer tyranizoval vesnici. Kočičí zámek však chátral dále, až se jednoho dne sesul docela. Zříceninu kočičího hradu pohltil močál a s hradem zmizely i všechny kočky. Zůstala jen pověst a naděje, že hradní poklad, pohřbený prý pod troskami hradu v močálu, bude jednou objeven.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.Bojkovice.cz
Typ záznamu: Pověst
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 19.12.2003 v 18:33 hodin