Studenec [ Město nebo obec ]

Obec Studenec se nachází východně od Třebíče, od okresního města Třebíč je vzdálena 13 kilometrů, od města Náměšť nad Oslavou je vzdálena 7 kilometrů západně.
Svými katastrálními hranicemi sousedí Studenec na severu s obcemi Pyšel a Pozďatín, na západě se Smrkem a Koněšínem, na jihu s obcí Kozlany a Třesov a na východě s Okarcem a Častoticemi.

Střediskem obvodního významu je okresní město Třebíč. Obec spáduje k Náměšti nad Oslavou, kde je stavební úřad a vyšší občanská vybavenost. Pošta pro obec Studenec je v sousedním Koněšíně.

Území obce leží na sever od údolí řeky Jihlavy ve východní části okresu Třebíč v oblasti Českomoravské vysočiny, v území zemědělsky, rybníkářsky a lesnicky využívaném. Jižní a střední část katastrálního území tvoří mírně zvlněné odlesněné plochy náhodní roviny, která je zcela zemědělsky využívána. Severní část k.ú. tvoří souvisle zalesněné plochy, rozčleněné údolími toků Okareckého a Maršovského potoka a jejich přítoků, které protékají územím od severozápadu k jihovýchodu. V severozápadní části jsou plochy rybníků - Studenecký a Hlad. Sama obec leží ve střední části katastrálního území Studenec v nadmořské výšce 440 až 460 m n.m. a to v mělkém údolí potoka Poulík, který protéká severním okrajem obce směrem k východu. Obec je obklopena zelení zahrad, na které na severním a jižním okraji navazují plochy drobné držby a sadů.

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

NA ÚZEMÍ OBCE EVIDUJEME

DALŠÍ INFORMACE: http://www.obecstudenec.cz
Typ záznamu: Město nebo obec
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 56, 21.10.2021 v 16:11 hodin